Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
29/07/2010 u 18:49:43
9161 Postova u 590 Tema do 865 Članova
Najnoviji Član: zcharisehansono
Citrus Dizajn Forum  |  Development  |  Server-side  |  Dali se u današnje vrijeme isplati učiti php , mysql itd?
Tema: Dali se u današnje vrijeme isplati učiti php , mysql itd?  (Posjeta: 544 puta)
Puc0
*

Userbodovi: 2
Ugled: 0

Korisnik:
Profil WWW
« na: 19/12/2009 u 23:08:19 »

Dakle pitanje je vrlo jednostavno.
Dali je u današnje vrijeme isplativo učit php, mysql od nule u cilju rađenja nekakvog custom cms-a?
Toliko je sistema razvijeno da se stvarno pitam zašto uopće učit to programirat kad ima masu sistema koji sve već imaju ponuđeno?
Wordpress , typo3 , cutecms...itd
Svi oni nude bezbroj mogućnosti , widgetsa i svega i svačega.
Na wordpressu se ono vrte portali tipa net.hr bez problema i sve štima.

Za/protiv

?
Evidentirano

Danas sam ,kao i svaki dan ,izdvojio nešto vremena nizašta.
♠♣
Zebra-DS
*

Userbodovi: 3
Ugled: 5

Korisnik:
Profil WWW
« Odgovor #1 na: 20/12/2009 u 01:39:59 »

Naravno da se isplati ako želiš imalo fokusiran i konkretan "profi" proizvod... postojeći, posebno Open source CMS-ovi se na kraju uvijek pokažu kao treće razredno riješenje. Nisam probao wordpress yet, al jesam Joomlu i Mojo (i frend još neke), svi pate od slicnih boljki... npr na ova dva primjera:
Joomla ima toliko toga u sebi da je to bolesno konfuzno, previše opcija koje ti nisu potrebne niti će ti ikada trebati. Mojo je pak još u povojima, ali za razliku od Joomle ima lakoću korištenja... ali nedostaje mu puno toga što ti je potrebno za neki dobar site.

Ne sumnjam doduše da će Mojo eventualno postati ko Joomla, svi eventualno pokušavaju obuhvatiti što više potencijalnih korisnika, na uštrb lakoće korištenja i fokusiranosti.
Ako imaš afiniteta, moja sugestija ti je da ucis neki server based (programeri koje poznajem navijaju za Python, jer je powerfull... al malo zeznuto na našem tržištu), i eventualno si možeš graditi vlastiti CMS koji će imati točno ono što tebi treba, ne milijun useless widgeta koji otežavaju rad i sam site.
Evidentirano
Corangar
*

Userbodovi: 97
Ugled: 0

Korisnik:
Profil WWW
« Odgovor #2 na: 20/12/2009 u 12:11:17 »

Ako se planiras bavit time naravno da se isplati. Prvo, sta ces kad dobijes error u CMSu? Ili pak klijent trazi da prosiris neki dio skripte a toga nema vec gotovog? Mnogi CMSi su odlicni za neke stvari ali opet ako nemas znanje, razvijanje i prosirivanje toga ce ti bit onemoguceno sto gubi smisao. Ogranicavas se previse. A kad smo vec kod ogranicavanja to je glavni razlog zasto ne koristim CMS-e. Joomla ima ocajni template sistem, Wordpress je jako dobar zapravo ali opet imas ogranicenja, no 50% sajteva ce ti bit isplativo odradit u njemu. Osobno neda mi se ucit wordpress pa zato i ne koristim ali kako cujem u firmi konstantno se zale na developere wordpressa da imaju puno ogranicenja.

Ja imam svoj CMS, ako se moze tako uopce nazvat. Napravio sam vec par sajteva s time i zadovoljan sam. Imam punu kontrolu svega, kad god me pukne lako editiram bilo koje skripte direktno, sve rađeno na način na koji meni odgovara.

Sto se tice tih widgetsa i sl. Kvalitetan CMS ce imat hrpu toga u sebi ali nece sve i koristit. To sta on ima u bazi sve te widgetse, ako ih ti nisi aktivirao nebi trebalo igrat nikakvu ulogu. Ali naravno nemos ocekivat da ce imat performanse kao minimalni php kod naspram cms-a.

Na kraju krajeva ja sam vise za framework nego za cms. CodeIgniter npr (http://codeigniter.com/). Takvo nesto sam probao i puno puta sam se dvoumio ocu ili necu. Framework za razliku od cms-a nije vizualan i cisti je kod. Nebi trebao ostavljat neki decrease u performansama, stovise, vrlo vjerovatno da ce na kraju bolje radit site rađen u codeigniteru nego tvoj rucno. Samo treba puno privikavanja i ucenja toga nevezano za php. Moras uc u to kako radi njihov framework itd ali vjerujem da nakon toga je dosta isplativo. Mozes u dvije minute napravit osnovni blog ili nesto (onako ful simple). Ali nista ti ne vrijedi ako ne znas php i mysql tako da nemoj ni pokusavat bez toga.
« Zadnja izmjena: 20/12/2009 u 15:37:34 do Corangar » Evidentirano

Ispravi leđa!
 Str: [1]