Ako se planiras bavit time naravno da se isplati. Prvo, sta ces kad dobijes error u CMSu? Ili pak klijent trazi da prosiris neki dio skripte a toga nema vec gotovog? Mnogi CMSi su odlicni za neke stvari ali opet ako nemas znanje, razvijanje i prosirivanje toga ce ti bit onemoguceno sto gubi smisao. Ogranicavas se previse. A kad smo vec kod ogranicavanja to je glavni razlog zasto ne koristim CMS-e. Joomla ima ocajni template sistem, Wordpress je jako dobar zapravo ali opet imas ogranicenja, no 50% sajteva ce ti bit isplativo odradit u njemu. Osobno neda mi se ucit wordpress pa zato i ne koristim ali kako cujem u firmi konstantno se zale na developere wordpressa da imaju puno ogranicenja.
Ja imam svoj CMS, ako se moze tako uopce nazvat. Napravio sam vec par sajteva s time i zadovoljan sam. Imam punu kontrolu svega, kad god me pukne lako editiram bilo koje skripte direktno, sve rađeno na način na koji meni odgovara.
Sto se tice tih widgetsa i sl. Kvalitetan CMS ce imat hrpu toga u sebi ali nece sve i koristit. To sta on ima u bazi sve te widgetse, ako ih ti nisi aktivirao nebi trebalo igrat nikakvu ulogu. Ali naravno nemos ocekivat da ce imat performanse kao minimalni php kod naspram cms-a.
Na kraju krajeva ja sam vise za framework nego za cms. CodeIgniter npr (
http://codeigniter.com/). Takvo nesto sam probao i puno puta sam se dvoumio ocu ili necu. Framework za razliku od cms-a nije vizualan i cisti je kod. Nebi trebao ostavljat neki decrease u performansama, stovise, vrlo vjerovatno da ce na kraju bolje radit site rađen u codeigniteru nego tvoj rucno. Samo treba puno privikavanja i ucenja toga nevezano za php. Moras uc u to kako radi njihov framework itd ali vjerujem da nakon toga je dosta isplativo. Mozes u dvije minute napravit osnovni blog ili nesto (onako ful simple). Ali nista ti ne vrijedi ako ne znas php i mysql tako da nemoj ni pokusavat bez toga.